středa 5. dubna 2017

Fialkový sirup

Miluji vůni fialek :)
Nejraději bych si s nimi vycpala polštář.


 Skvělým způsobem jak uchovat jejich vůni a užívat si je klidně až do zimy, je vyrobit si z nich sirup.


 Recept je velmi jednoduchý-1/2 l vody, 2-3 plné hrsti celých květů fialek (čím více, tím lépe), 1/2 citronu, 1/2 kg cukru  

Svařte vodu a horkou ji slijte přes květy, které nechte vylouhovat tak 2 hodiny, než voda vychladne. Voda se mezitím zbarví do sytě zelené. Květy poté slijte přes kávový filtr nebo plátno a velmi opatrně začněte do vody kapat citrón. 


Opravdu pomalu, protože barva se pomalu začne měnit na fialovou, a pokud to přeženete, začne růžovět. Stačí 10 až 15 kapek citronu na půl litru vody. Pak přidejte cukr, nechte ho pozvolně rozpustit, rozpouštění cukru urychlíte tím že tekutinu zahřejete v hrnci.


Sirup nalijte do sklenic a pro delší trvanlivost je můžete zavařit (např. v troubě- do vysokého pekáčku dáme naplněné sklenice, zalijeme vodou, aby byly 2 cm potopené a "pečeme" 10 minut na 180 stupňů).

Pak už jen stačí naředit si sirup minerálkou nebo vodou a můžete si fialek užívat až do dna :)

Fialky jsem nasbírala na vlastní zahrádce, což je ještě bonus navíc:) 
Na příští rok je budu muset překopat, aby mi je nezničil bagr, který začne na zahradě brzy pracovat. Tak snad to přežijí, protože příští rok ho určitě chci vyrobit znovu.

P.S. z tohoto množství získáte cca 1 litr sirupu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že čtete můj blog :) Terka