sobota 31. března 2018

Velikonoční perníčky

Perníčky jsem na velikonoce nikdy nepekla.
Letos mě k tomu nakopla sada vykrajovátek od Tescomy, která jsme dostali k nákupu v e-shopu jako dárek.


sobota 24. března 2018

Trávňák


Materiál- silonová ponožka, piliny, travní osivo, něco voděodolného na oči a pusu (mosgummi, lihový fix).

Silonku jsme naplnili pilinami. Na místo, kde chceme vlasy, jsme nasypali travní semeno a silonku zavázali. Nos jsme vytvarovali a obvázali provázkem. Tavnou pistolí jsem nalepila oči a pusu.

Nakonec jsem hlavu prolila vodou a postavila do misky, kde je také voda.
Je nutné hlídat, aby hlava nevyschla, jinak semena nevyklíčí.  

Nedoporučuji použít místo travního osiva klasické jarní osení (pšenice, ječmen, ...), klíčky jsou moc silné a špatně silonkou proroůstají.  

Až vlasy vyrostou dodám další foto.

pondělí 19. března 2018

Roláda bez mouky


těsto- 5 vajec, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa
náplň- smetana ke šlehání 31 %, ztužovač smetany, 2 banány

V míse utřeme cukr, žloutky a kakao, opatrně přimícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem (papír je lepší potřít tukem- Hera, olej, máslo, aby šel pak lépe sundat) a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů 8 minut.
Po vyndání z trouby papír s těstem sundáme z plechu, necháme trochu zchladnout, otočíme těstem dolů (tzn. papírem nahoru), papír sloupneme, položíme ho zpět a roládu zarolujeme.

Vyšleháme si šlehačku se ztužovačem a když je roláda studená, rozrolujeme ji, potřeme šlehačkou, na začátek položíme banány a zase zarolujeme. 

Asi tak na hodinku dáme roládu ztuhnout do lednice.

Pokud nemáte banány, můžeme roládu nejdřív potřít džemem a až potom šlehačkou.

Pečená krůtí stehna




Marináda-2 lžíce medu, 2-3 stroužky česneku, 1 a půl lžíce diojnské hořčice, 1 a půl lžíce tymiánu, 1 lžíce olivového oleje.

1 a půl kila krůtích stehen, sůl, pepř,  1 svazek karotky, 2 petžele, 6-8 brambor.


recept odkudsi z netu
Ingredience na marinádu smíchejte v misce. Krůtí stehna důkladně osolte a opepřete – obojí se snažte do kůže vetřít a nechte 30 minut odpočinout v ledničce. Pak maso dejte do zapékací mísy, potřete marinádou, podlijte vodou a zadělejte alobalem. Troubu předehřejte na 170 °C a stehna pečte asi 1 hodinu. Pak maso obložte pokrájenými kousky mrkve a petržele a 45 minut odkryté dopečte. 
Protože mám malou zapékací mísu, brambory jsem pekla zvlášť v pekáči (nakrájené na měsíčky) posledních 45 minut. 

Toto množství masa nám dalo cca na 5 porcí. 
Pokud máte doma masožrouty, doporučuji každému pořídit vlastní stehno (cca 400 g).

Krůtí stehna peču ráda a docela často, ale trochu mi vadí šlachy, které znepříjemňují  porcování a tím pádem zpomalují konzumaci (což je vlastně ze zdravotního hlediska správně).

P.S.: Marináda bude určitě dobrá i na kuře, ale to jsem ještě nezkusila. 
Bramborová kaše by byla taky použít výborná příloha.

neděle 11. března 2018

Bus stop



Inspirovala jsem se hrou Bus stop (Nastupovat, vystupovat) a vyrobila naši domácí verzi.