čtvrtek 24. září 2015

Podzimní tvoření s prstovými barvami

Včera byl první podzimní den (raději bych psala jarní, ale to si budu muset ještě půl roku počkat), tak jsem oprášila podzimní dekorace, které jsem vyráběla v předchozích letech.



Konečně mám parťáka na tvoření, takže jsem uvařila prstové barvy a dali jsme se do toho.



Recept jsem našla zde.
Po zemi jsem rozložila plastový ubrus a "M" se pustil do díla. V průběhu jsem zjistila, že je lepší papíry k zemi přilepit malířskou páskou, aby papíry neutíkali. A barvu připravit rovnou na papíry, protože mu nešla nabírat na prst.



 Když pomaloval všechny papíry, zjistil že je lepší opatlat sebe. Takže pak šel rovnou do sprchy :)



Malby jsem nechala uschnout a protože byly papíry pokroucené dala jsem je vylisovat do knihy.
Nakonec jsem vystříhala lístečky a pomocí lepítek jsem přilepila na zeď.



neděle 20. září 2015

Zázvor

Zázvor je přírodní všelék. 
Nebudu zde vypisovat jeho účinky, to si můžete najít jinde :) 

Důležité je že nám doma chutná. V období chřipek ho hojně přidáváme do čaje a v létě se z něj dají dělat výborné a osvěžující limonády.
Zázvorový sirup
200 g oloupaného a nastrouhaného zázvoru. 300 g cukru krupice, 200 g třtinového cukru, máta, 
750 ml vody

Vše dáme do hrnce a pozvolna vaříme cca hodinu, potom přecedíme a horké naplníme do flašek. 
Když nedáte třtinový cukr, sirup bude světlejší.

Sirupem si sladíme čaj nebo pijeme naředěné vodou (studenou či vroucí).

Vitamínová bomba do čaje
potřebujeme zázvor, citrony(chemicky neošetřené) a med

Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky, citron omyjeme a nakrájíme i se slupkou. Potom střídavě plníme do sklenic a zalijeme medem.

Směs nesteriluji, ale skleničky uchovávám v lednici. 

Směs přidávám do černého čaje, stačí jedna lžička na 250 ml čaje.

čtvrtek 17. září 2015

Plzeňský dort

Dárky dávám ráda, hlavně ty s láskou vyrobené. Nejjednodušší je pro mě obdarovávat ženy a děti. Ale přiznám se, že s dárky pro chlapy mám trochu problém.

Při vymýšlení dárku k 50-tým narozeninám mě políbila múza a taky inspirace na internetu a vznikl tento dort. Původní záměr byl trochu jiný a to jednotlivé plechovky vyskládat do dvou pater a do kruhu. Ale je to trochu nepraktické řešení, plechovky jsou těžké a špatně by dort držel po kupě. 


Proto jsem použila 3 balení plechovek po 6 ks a nechala je zabalené. Jako základ slouží originální krabice, kterou jsem přepůlila a dala přes sebe. První patro tvoří 2 balení a do základu akorát pasuje, protože krabice je na 4 balení,, třetí balení jsem položila navrch a vše slepila stříbrnou páskou, aby se dort nerozpadl.
Potom jsem dort doplnila mašlemi, přáníčkem na jehož výrobě se podílel "M", dárkovým poukazem a rozsáhlou básní o mužích po padesátce kde všechna slova začínají na P.

Štrůdl podle babi Maruš

Těsto na štrůdl dělám pouze podle tohoto receptu, který mám od své babičky. Toto těsto je nejen výborné a křehké, ale také rychlé na přípravu a patří do něho tak málo ingrediencí, které není problém mít stále v zásobě.


sobota 5. září 2015

Zásoby...

kořenové zeleniny mám schované v mrazáku, protože mi nějak nejde udržovat je v lednici. Buď mi zelenina zgumovatí nebo zplesniví. Proto jsem si vymyslela tento způsob (patentovat si to nenechám, protože to určitě napadlo mnoho lidí přede mnou :)). 

 Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouhám a napytlíkuji (po dvou porcích). Zjistila jsem, že mě vyhovuje 150-200 g na jednu polévku.

Zeleninu dávám v poměru 2:1:1 (600 g mrkve, 300 g petržele, 300 g celeru- toto množství mi dá na 8 polévek).

Potom když zeleninu potřebuji, vytáhnu ji z mrazáku, přihodím do vývaru a chvíli povařím.

čtvrtek 3. září 2015

Našli jsme houby

Pokaždé když jdeme do lesa najdeme houby. Jen záleží na výkladu slova houby, ach ta čeština.

Našli jsme jednu seschlou bedlu, kterou jsme ani nebrali. A to jsem se těšila na bedlové řízečky, mimochodem jediná forma a druh hub co jím.
Tak jsme alespoň nasbírali pár žaludů a svazčité samčí jehnědy habru obecného (což jsem zjistila až doma, jak se ty ,,lístečky,, jmenují) :)

Doma jsem z habrových jehněd vyrobila podzimní věneček do chodby.
Vlastně z toho nakonec vzniklo takové soví hnízdo, protože jsem měla jehněd jen na půlku věnce a nechtělo se mi už do lesa pro další. Zbytek jsem tedy omotala žlutým krepákem (jiný jsem doma nenašla) a přetřela hnědou barvou. 

středa 2. září 2015

Vaříme rychle a chutně

Nejen maminky na mateřské ocení tento rychlý a hlavně výborný recept na těstoviny s smetanovo-lososovo-rajčatovou omáčkou.