pondělí 27. února 2017

Bramborový koláč

Původně jsem chtěla péct slané bramborové muffiny, ale lenost mě dohnala a nakonec jsem upekla koláč.


Inspiraci jsem našla zde.

Něco jsem ubrala, něco přidala, pozměnila formu a koláč byl na světě :)

A tady je moje předělávka receptu-
500 g brambor, 1 lžíce hladké mouky (šlo by i vynechat, ale bála jsem se aby se výsledný produkt nerozpadl), 5 vajec, 100 ml mléka, 100 g sýra (měla jsem eidam), 150 g uzeného boku ( nebo slaniny), sůl, pepř, medvědí česnek sušený, olej na vymazání formy  


Oloupané a nahrubo nastrouhané brambory jsem smíchala s moukou, 1 vejcem, asi lžící medvědího česneku, solí a pepřem.
Na dno dortové formy jsem dala pečící papír a boky vymazala olejem.
Bramborovou hmotu jsem upěchovala do formy a dala zapéct do trouby na 180 stupňů cca 15 minut.

Uzené bylo docela tučné, tak jsem ho nakrájela na kostičky a nasucho opekla na pánvi, aby se tuk vysmažil.

Zbývající 4 vejce, mléko a nahrubo nastrouhaný sýr jsem promíchala, přidala ještě trochu medvědího česneku, sůl a pepř.

Na zapečené brambory jsem rovnoměrně rozmístila vysmažené uzené (bez tuku), zalila vajíčkovou směsí a dala opět zapéct na 15 minut/180 stupňů.


Výsledek je výborný teplý i studený.
Dá se jíst k večeří, ale klidně s tímto koláčem můžete pohostit i návštěvu.


neděle 5. února 2017

Piškotová roláda

aneb jak jsem si pocuchala nervy :)


Jedná se velmi velmi jednoduchou a výbornou roládu, ale díky své rychlosti a nedostatku jedné ingredience jsem si pěkně zavařila.

Začalo to tím, že jsem si vejce nevyndala z lednice dopředu a snažila se vyšlehat sníh z bílků ihned po vydání z lednice. 
Chyba, nejde to. Ale hlavní je, že jsem to nevzdala. Přeci nevyhodím 6 bílků.
Takže jsem zapátrala na internetu a dle rad přidala trochu soli a bílky nahřála v nahřáté troubě, kde jsem předtím pekla oběd.

A tradá sníh se povedl :)

Takže jsem postupovala dál podle receptu a upekla výstavní placku :)
Ta se při pečení nafoukne, ale žádný stres, po vyndání zase splaskne.


Mezi tím co placka chladla, namazala jsem ji džemem, vyšlehala jsem si šlehačku a do ní přidala zbytek zakysané smetany co byl v lednici. 
A tady se projevil další nedostatek, nebyl doma ztužovač šlehačky.

Původně jsem si myslela, že to nevadí, ale jak se ukázalo, když jsem chtěla roládu zavinout, vadilo.
Krém začal téct všude kde to šlo (tady dokumentace chybí, protože jsem byla celá opatlaná a lehce vytočená).

No ale co přebytečný krém jsem odstranila, roládu zabalila do alobalu a šupla do lednice.

I přes strašnou práci chutnala výborně, určitě ji brzy upeču znovu a bez nervů.   

A tady je recept:
6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, marmeláda na potření, krém(v mém případě vyšlehaná šlehačka smíchaná ze zakysanou smetanou) ,popř. ovoce

Vyšleháme bílky (pokojové teploty) s cukrem do husté pěny, poté zašleháme žloutky a nakonec vmícháme mouku. Rozetřeme na pečicí papír a pečeme na 180 st. 7-10 minut do růžova.
Pro lepší vychladnutí placku i s papírem stáhneme z horkého plechu na studený nebo na stůl.
Vychladlý piškot potřeme marmeládou, krémem, dáme jakékoliv ovoce, stočíme a dáme chladit.


Dobrou chuť :)


sobota 4. února 2017

Stříháme

Přiznávám, že doteď jsem nůžky před "M" raději schovávala.
Ale ve školce mě paní učitelka pokárala, že neumí nůžky držet.
Tak jsem je tady vyndala z úkrytu a svěřila dítěti.


 Jedny klasické malé dospělácké a jedny plastové dětské (koupené kdysi v Levných knihách), které kupodivu přestřihnou i papír.
Ani jedny, ale nejsou ideální, takže mám v plánu dokoupit klasické kovové dětské nůžky s kulatou špičkou.


 Nyní se u nás každý den stříhá (modelína a hlavně všechny možné papíry a časopisy) a je vidět že ho to hodně baví.


Zatím vedou proužky a čtverečky.
Jsem zvědavá, za jak dlouho začne vystřihávat a obstřihávat konkrétní tvary.