Bez bezu si už nedokážeme představit život :)
Každé jaro netrpělivě obhlížím pole a čekám až vykvete, abych se mohla vrhnout do výroby šťávy.
Letos to trvalo díky chladnému květnu déle než obvykle, ale dočkala jsem se:)
Na šťávu potřebujeme- 20 květů rozkvetlého bezu, 80 g kyseliny citronové, 2 litry vody a 2 kg cukru krystal (můžete dát i třtinový)
Květy oklepeme od broučků, dáme do mísy, přidáme kyselinu citronovou a zalijeme vodou.
Protože vůně bezu je opravdu silná, mísu přikrývám.
Naložené květy necháme louhovat 24 hodin.
Druhý den přecedíme přes utěrku do hrnce, přidáme cukr a necháme ho pozvolně rozpustit.
Rozpouštění cukru můžeme urychlit přihřátím tekutiny na plotně, ale pozor neměla by projít varem.
Po rozpuštění cukru plníme do čistých lahví.
Šťávu z bezu nesterilizuji, díky cukru a kyselině citronové vydrží i 2 roky, ale to u nás nemá šanci.
Z jedné dávky jsou cca 4 litry šťávy.
Protože máme opravdu velkou spotřebu a kupovanou šťávu nepijeme, dělám každoročně minimálně 2 dávky.