pondělí 28. března 2016

Kachna skoro za 12

Minule jsem slibovala, že prozradím jak to s kachnou dopadlo, tak tady to je :)
Kachnu jsem nakonec pekla 11,5 hodiny. I když mi v tom ta změna času na letní udělala trochu nepořádek, ale nakonec jsem se dopočítala.

A tahle to bylo od začátku ...
Z kachny jsem vyndala vnitřnosti (je možné že už je vyndal už někdo před vámi, tím pádem v kachně nebudou :)), uřízla jsem krk a konce křídel a biskupa. 

Srdce, plíce, krk a křídla jsem použila na vývar.

Kachní tělo jsem osolila, okmínovala, dala do pekáče a podlila trochou vody.
Kachnu jsem dala do trouby, zapnula a šla spát. Pekla jsme na 80 stupňů celsia 10 hodin, zakryté pokličkou.
Potom jsem pokličku odklopila, přelila kachnu medem a teplotu zvýšila na 180 stupňů a hodinu a půl dopekla (v této fázi je dobré kachnu potírat výpekem), aby měla pěknou a křupavou kůrčičku.
Ke kachně vždy dělám červené zelí a bramborový knedlík (přiznám se že pytlíkový).

neděle 27. března 2016

Naše Velikonoce


Velikonoce jsou pro nás hlavně o dobrém jídle :)

Takže na Velký pátek, kdy se nemá péct, jela naše trouba na plno a pekla rovnou ve třech patrech.
A to oběd a dezert. 
 
Střapaté řízky jsou u nás velmi oblíbené a to nejen protože jsou výborné, ale i skoro bez práce a stání u sporáku.

recept- Kuřecí prsa nakrájíme na kousky (já krájím podélně na půl a pak příčně napůl). Z bílého jogurtu, 2-3 stroužků česneku, grilovacího koření a 1 vejce umícháme kejdu do které maso naložíme a dáme na noc do lednice. Druhý den obalujeme ve strouhance smíchanou s na jemno nastrouhaným sýrem v poměru 1:1. Vyskládáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180st- 20 minut.
(recept pochází z blogu M. Brýdové, kde je i s fotopostupem)

K tomu jsem v troubě upekla i oloupané a na čtvrtky nakrájené brambory. Brambory dávám do trouby jako první, před tím než začnu obalovat maso, protože potřebují k upečení víc času.

Další patro v troubě zabral výborný a zdradvý mrkvový dortík, který jsem objevila vloni na velikonoce a pojmenovala jsem ho- 

Pokakaný dortík 

Na dortík potřebujeme- 3 vejce, 150 g třtinového cukru, 80 g oleje, 2 lžíce kakaa, 1 lžička skořice, 1 lžička citronové kůry, 150 g špaldové mouky, 1 prdopeč, 300 g mrkve, 1 jablko
Na krém- 2 tvarohy nebo 1 tvaroh a 1 zakysanou smetanu, cukr dle chuti
Navrch čokoládové pecičky.

Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr, prosáté kakao, olej, skořici a nastrouhanou citronovou kůru a dobře vymíchejte nebo pomocí šlehače vyšlehejte do husté pěny. Do pěny vmíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidejte oloupanou  nastrouhanou mrkev a nastrouhané jablko (já ho neloupu). 
Dortovou formu vymažte tukem, vysypte ji hrubou moukou a rozetřete těsto. Dort pečte ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. 
V míse vymíchejte tvarohy a oslaďte dle chuti cukrem nebo medem. 
Dortík po vychladnutí pomažeme krémem a posypeme čokoládovými pecičkami.


Dnes, protože byl pro nás pracovní den a měli jsme strávníka stavebníka navíc, byli šunkafleky s domácí nakládanou červenou řepou a polévka z uzeného a rýží a mrkví. 

Mno a teď jdu zase zapnout troubu a dát do ní péct kachýnku.


Ne nezbláznila jsem se, kachnu v troubě opravdu peču celou noc. A tady se dozvíte jak to dopadlo, ale já už teď vím, že to bude výborné :)

čtvrtek 24. března 2016

Co to asi bude?...

... Až to bude.

Už se mi vrací energie, tak tvořím.
Bohužel došly pistáciové slupky, takže se budu muset obětovat a koupit a sníst alespoň jedno balení :)

A došlo i lano, které jsem sháněla celý týden a dnes sehnala jen jedno balení, tak snad seženu stejné.

Protože jsou výtvory už teď hodně fotogenické, musím se s nimi pochlubit už teď.

Co z toho bude, se ale dozvíte, až to bude :)

středa 23. března 2016

Vítáme jaro

V neděli byl první jarní den a já doufám, že s ním přijde hodně sluníčka. Protože i přes to, že zima nebyla moc chladná ani zasněžená, cítím se tak nějak vybitá. V podvědomí se cítím jako solární panel ve stínu, tak šup šup sluníčko, začni nabíjet.  

Ale i přes to, že na mě jarní nálada ještě nepřišla, jsme se v průběhu týdne snažili ji doma vytvořit. 
A tak jsem vytáhla velikonoční dekorace,

upletli jsme velikou pomlázku a napekli perníčky,  
recept-140 g cukru moučka, 100 g tuku na pečení (Hera), 2 lžíce medu, 400 g hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička sody, 3 lžičky perníkového koření
Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné perníčkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.
zaseli osení,
nazdobili pár vajíček (zatím pouze plastových),
a vytvořili jsme přáníčka pro babičky. 

středa 9. března 2016

Brumík domácí II.

Tentokrát jsem zkusila perníkové těsto.
na těsto potřebujeme- 200 g hladké mouky, 100 g krupicového cukru (nebo třtinového), půl kypřícího prášku do perníku, 1 lžíce kakaa, 1/4 hrnku kokosového (nebo slunečnicového) oleje, 1 hrnek mléka, 1 vejce

náplň- marmeláda nebo Nutella 

Umíchané těsto navrstvíme do formy. Do každého medvídka nejdříve 1 lžíci těsta, 1 lžičku náplně a nakonec 1 lžičku těsta, aby překryla náplň.
 Zbytek těsta jsem dala do silikonových muffinů.

Pečeme na 180 stupňů 10-15 minut

pondělí 7. března 2016

Kalendář 2017- Duben

Sice je teprve březen, ale protože jsou příští rok Velikonoce v dubnu, březnovou stránku jsme odložili na příští měsíc.

pátek 4. března 2016

Brumík domácí


Silikonová forma je z Orionu, už dlouho jsem na ní měla zálusk a dnes jsem si jí koupila. 
Dá se použít na pečení i na mražení.

A protože jsem ji potřebovala ihned vyzkoušet, použila jsem recept co byl na obale.
Těsto mi přišlo husté, tak jsem ještě přidala trochu mléka.
Docela mě pobavila věta- Formu vymažte a vysypte kokosem. :) Silikonovou formu přeci používám právě pro to, že se nemusí vymazávat. 
Tak jsem alespoň kokos nasypala dospod, příště to už dělat nebudu, spíš ho zamíchám do těsta. Díky kokosu jsou to takové obludky :)
A pekla jsem na 180 stupňů necelých 15 minut.

Pro porovnání- Kupovaní Brumíci mají 30 g ks, moji domácí mají 45-50 g ks.
Kupovaný stojí 7,50 Kč 1 ks a domácí cca 12 Kč 6 ks+ 3 ks muffinů.
A složení bude taky určitě lepší.

A to se vyplatí :)