pondělí 29. srpna 2016

Spojovačky

Jak už jsem psala, antistresové omalovánky mě nezaujali.

Ale co mě hodně baví jsou SPOJOVAČKY, ty mě bavili už v dětství.


Na spojování používám tenkou propisku a po pár kostrbatých tazích jsem si na pomoc přibrala i pravítko.


Čísla jsou docela malá a občas mi trvá než následující číslo najdu. 
A taky už jsem párkrát spojila jiná čísla, než jsem měla, ale není to naštěstí poznat :)

Každý obrázek začíná samozřejmě číslem 1 a je označen hvězdičkou.
Poslední tečka má číslo 400.

A když mě chytne nálada, tak si obrázek mohu i vybarvit :)


Domácí rajčatový protlak

Kupa práce a nádobí = 4 malé skleničky protlaku = už nikdy více (možná když seženu nějaký pasírovač, tak si to rozmyslím:).


Ale pokud to přeci jen chcete zkusit, protože nevíte co s rajčaty, tady je postup.

Zralá a zdravá rajčata nakrájíme na kostičky (i se slupkou) a dáme dusit do velkého hrnce.
Když jsou rajčata rozvařená, necháme je trochu vychladnout a potom propasírujeme přes kovový cedník (což bylo to nejhorší), aby jsme se zbavili slupek a zrníček.
Propasírovanou hmotu vaříme a mícháme, dokud nezhoustne.
Ještě horké plníme do sklenic a pokud chceme protlak skladovat delší dobu, je dobré ještě sterilizovat.

neděle 28. srpna 2016

Kuřecí s kari omáčkou

Naše hodně oblíbené jídlo.


500 g kuřecích prsou, ghí (nebo olej), 1 cibule, 1 lžíce kari, sůl, 1 jablko (nebo pár kousků ananasu nebo lze úplně vynechat), smetana ke šlehání (nebo kokosové mléko v plechovce)

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na ghí. Potom přidáme do pánve na kostičky nakrájené maso, osolíme a přidáme kari. Když je maso orestované, přidáme oloupané a na menší kostičky nakrájené jablko (nebo ananas). Zalijeme smetanou a povaříme, dokud smetana nezhoustne.

Podáváme s rýží, opečenými bramborami nebo s hranolky.

pondělí 15. srpna 2016

Kečupová várka

Letošní kečupová várka je na světě. 
 Recept na kečup najdete zde.

A rovnou přidávám i jeden recept co s domácím kečupem.

1kg vepřové plece, 4 cibule, mletá paprika, sklenička domácího kečupu, 4 stroužky česneku, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, sůl, pepř, majoránka, kmín, hladká mouka na zahuštění

Na oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a orestujeme. Posypeme paprikou a ještě krátce zarestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a domácí kečup. Přilijeme vodu, přidáme bobkový list a nové koření (nejlépe v čajovém sítku nebo gáze, ať je potom nemusíme v omáčce hledat) a dusíme do měkka. Vyjmeme koření. Hladkou mouku rozmícháme v troše vody a vroucí guláš zahustíme. Nakonec vmícháme prolisované stroužky česneku a majoránku.

Původně jsem měla v plánu uvařit guláš, ale neměla jsem protlak, tak mě napadlo použít domácí kečup. 
Na to, že to byl hokus pokus, omáčka je dobrá.
Jen je trochu nasládlá, ale to nám nevadí.

Kuličkodráha

Potřebovala jsem velkou krabici, lepící pistoli, elektrikářské stahovačky, pet lahve a hlavně papírové ochranné rohy, které byli v krabici s grilem.

Foto z výrobního procesu nemám, ale výroba byla otázkou 10 minut. 

Kartonové rohy sem nalepila tavnou pistolí ke krabici, uříznuté lahve jsem přidělala elektrikářskou stahovačkou a po zkušební jízdě jsem zalepila konce kudy kuličky utíkali.

To by bylo hotovo, ale v rámci zabavení dítěte jsem ještě vyndala barvu a štětec a kuličkodráhu jsme společně pomalovali.


pátek 5. srpna 2016

Kalendář 2017- Červenec

Doháníme resty z minulého měsíce a konečně jsme vytvořili červencovou stránku :)
Doufám, že je poznat, že jde o meloun :)