Průměrně vařím tak 3x týdně, v týdnu jen pro mě a pro "M" a o víkendu i pro manžela.Střídám několik vyzkoušených receptů a často se inspiruji na internetu. Např. tento týden jsem zjistila, že jsem ještě nikdy nevařila špízy a čočkovou polévku z červené čočky, kterou jsem chtěla zkusit už dlouho.
Vždy se snažím, aby nám jídlo dalo alespoň na dva dny, abych nemusela vařit každý den.
Špízy
500 g krůtích prsou, 1 cibule, 1 červená paprika, uzený vepřový bok v celku, sůl, pepř, mletá paprika, olej
Vše nakrájíme na kostky a napícháme na špízové jehly nebo špejle. Protože krutí prsa mohou při pečení vysychat, je dobré aby bylo aby každá kostka masa, sousedila s uzeným bokem :)
Napíchané špízy osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou,dáme do pekáče vymazaného olejem a podlijeme vodou.
Pokud nám zbyde nenapíchaná cibule nebo uzený bok, nakrájíme je na menší kostičky a přihodíme do pekáče.
Pečeme 180 stupňů 20 minut.
Na špízy můžeme použít i kuřecí nebo vepřové maso i jinou zeleninu (např. cuketu, lilek, žampiony, kukuřici, ,...) nebo třeba klobásu.
Špízy jsme si dali s vařenými bramborami a smaženým vajíčkem.
Čočková polévka
500g červené čočky, 1 plechovka krájených rajčat, 1 lžička kari (nemusí být), sůl, pepř, oblíbené bylinky
Na trošce oleje orestujte jednu větší cibuli.
(kdo má rád, může v tuto chvíli ovonět základ lžičkou kari koření)
Přidejte půl kila propláchnuté čočky, podlijte vodou a poduste.
Když čočka změkne (cca 20min), zamíchejte do polévky jednu plechovku krájených nebo drcených rajčat, osolte, opepřete, přidejte oblíbené bylinky..
http://creativniblog.blogspot.cz/2016/01/polevka-z-cervene-cocky.html
Chuť této polévky je hodně rajčatová, přírodní až by se mohlo zdát že je planá. Pokud to někomu vadí, doporučuji přidat bujón.