neděle 31. ledna 2016

Víkendové vaření

Průměrně vařím tak 3x týdně, v týdnu jen pro mě a pro "M" a o víkendu i pro manžela.Střídám několik vyzkoušených receptů a často se inspiruji na internetu. Např. tento týden jsem zjistila, že jsem ještě nikdy nevařila špízy a čočkovou polévku z červené čočky, kterou jsem chtěla zkusit už dlouho.
Vždy se snažím, aby nám jídlo dalo alespoň na dva dny, abych nemusela vařit každý den.

Špízy
500 g krůtích prsou, 1 cibule, 1 červená paprika, uzený vepřový bok v celku, sůl, pepř, mletá paprika, olej
Vše nakrájíme na kostky a napícháme na špízové jehly nebo špejle. Protože krutí prsa mohou při pečení vysychat, je dobré aby bylo aby každá kostka masa, sousedila s uzeným bokem :)
Napíchané špízy osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou,dáme do pekáče vymazaného olejem a podlijeme vodou.
Pokud nám zbyde nenapíchaná cibule nebo uzený bok, nakrájíme je na menší kostičky a přihodíme do pekáče.
 Pečeme 180 stupňů 20 minut.

Na špízy můžeme použít i kuřecí nebo vepřové maso i jinou zeleninu (např. cuketu, lilek, žampiony, kukuřici, ,...) nebo třeba klobásu.

Špízy jsme si dali s vařenými bramborami a smaženým vajíčkem.

Čočková polévka
500g červené čočky, 1 plechovka krájených rajčat, 1 lžička kari (nemusí být), sůl, pepř, oblíbené bylinky
Na trošce oleje orestujte jednu větší cibuli.
(kdo má rád, může v tuto chvíli ovonět základ lžičkou kari koření)
Přidejte půl kila propláchnuté čočky, podlijte vodou a poduste. 
Když čočka změkne (cca 20min), zamíchejte do polévky jednu plechovku krájených nebo drcených rajčat, osolte, opepřete, přidejte oblíbené bylinky.. 
http://creativniblog.blogspot.cz/2016/01/polevka-z-cervene-cocky.html

Chuť této polévky je hodně rajčatová, přírodní až by se mohlo zdát že je planá. Pokud to někomu vadí,  doporučuji přidat bujón.

sobota 30. ledna 2016

Tapiokový puding

Tapioca je škrob získaný z kořene manioku. Maniok je rostlina původem z Jižní Ameriky a Západní Indie, kde jsou jeho silné, vláknité kořeny používány v různých formách, v podstatě všude, kde my používáme bramborový nebo kukuřičný škrob, ve farmacii k výrobě léků, jako mouka do pečiva, škrob na prádlo, k výrobě piva a jiných nápojů, kaší a samozřejmě tapioca pudinku. Tapioca je vhodná i k zahuštění polévek nebo omáček. Tapioca je prastará surovina, kterou údajně používali už Mayové.
Využití Tapioca perel:Namočené (minimálně 10 minut) a rozmixované kuličky přidáváme k přirozeně bezlepkové mouce pro zvláčnění těsta v přibližném poměru 1:5 k ostatní mouce, například v palačinkách nebo v jiných těstech, do kterých se přidává voda.
Kuličky pomleté nebo rozdrcené nasucho se dají použít do piškotových těst místo obilné mouky, většinou v kombinaci s mletými ořechy nebo s jinou přirozeně bezlepkovou moukou, které dodává vláčnost.
Namočené kuličky se vaří na puding nebo do Tapioca nápojů- neboli Bubble Tea (zdroj http://www.tapioca.cz/)
Jedná se o bezlepkovou potravinu.
Na tapiokový puding potřebujeme- tapiokové perly malé, mléko (kokosové, mandlové, kravské,...), vanilkový extrakt nebo vanilku, sladidlo (cukr,med, datlový sirup, ...)
 Tapioka s mlékem se vaří v poměru 1:3, tedy 1/2 hrnku tapioky- 1 a 1/2 hrnku mléka.
Vanilku a sladidlo přidáme podle své chuti, raději méně, vždycky se dá přidat.
Všechny suroviny dáme do hrnce a vaříme 10 minut, kuličky zesklovatí a změknou. Tak dáme do skleniček a dozdobíme ovocem.

Dá se jíst teplý i studený.
Puding je dobrý s čerstvým i kompotovaným ovocem. 
Já tentokrát dala nahoru rozvařené jahody, jindy rozmixované kompotované nebo čerstvé, nakrájené broskve.




čtvrtek 28. ledna 2016

Mini langoše

Taková dobrá prasá*nička :-)


1 velký kelímek bílého jogurtu, 2 kelímky (od toho jogurtu) polohrubé mouky, 1 lžička jedlé sody, sůl

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, pokud se lepí přidáme mouku. Potom těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka. Ideální průměr kolečka je 3-4 cm.
Kolečka smažíme ve vrstvě oleje z obou stran, dozlatova. Po usmažení langoše položíme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
Langoše lze také připravit v troubě (180 stupňů- 8 minut), to jsem taky zkusila, vůbec se nepovedli.


 Langoše potíráme kečupem smíchaným s prolisovaným česnek a posypeme nastrouhaným sýrem.
Jsou dobré teplé i studené.

Druhý den jsme zbytek snědli s tvarohem a marmeládou a také byli dobré.

středa 20. ledna 2016

Kostky

Dřevěné kostky připravené k dotvoření jsem měla doma připravené dlouho a jen jsem čekala na tu správnou inspiraci. 
Já je mám nařezané od truhláře, ale dají se sehnat třeba na Fleru nebo můžete zrenovovat staré kostky, na kterých jsou nalepené papírové obrázky. 

Použila jsem akrylové barvy z Lidlu a na závěr jsem přelakovala kostky hobby lakem ve spreji z Hornabachu, ale když je akce mají ho i v Lidlu.


Po prvním hraní,jsem ještě z barevných papírů udělala ke kostkám předlohy, protože "M" je ještě sám skládat nezvládne. 


"M" využil vyndaných barviček a na chvíli se zabavil přiřazováním k pastelkám z Quite booku.  

sobota 9. ledna 2016

Buchty a buchtičky

Dostala jsem chuť na buchtičky se šodó a protože se kynutého těsta nebojím, hned jsem se vrhla na těsto. Buchtičky jsem pekla večer a měli jsme je druhý den k obědu.


potřebujeme- 25 g čerstvého droždí, 60 g krupicového cukru, 200 ml mléka, 500 g hladké mouky,
sůl, 2 vejce, 100 ml slunečnicového oleje, máslo
(recept pochází z Albert magazínu)
 

Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít kvásek. Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, vejci, olejem a kváskem. Přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto. Nechte ho pětačtyřicet minut kynout, aby zdvojnásobilo objem. Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte na malé kousky, z každého vyválejte kuličku (buchtičku). Každou důkladně potřete rozpuštěným máslem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple asi půl hodiny kynout, pak buchtičky upečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. 
Šodó jsem vařila z pytlíku, protože mě v krámě zaujalo. Doma jsem zjistila, že má úplně stejné složení jako obyčejný pudink, ale na chuť má více přidaných aromat.

Z jedné čtvrtiny těsta jsem ještě udělala 5 buchet s povidly.

Buchtičky se povedly, ale příště použiju místo oleje máslo.

čtvrtek 7. ledna 2016

Kalendář 2017- Leden

Ano je teprve leden 2016 a my už začínáme pracovat na kalendáři pro příští rok. 
To protože na Vánoce obdarováváme hodně babiček a tetiček, kalendářů budeme dělat několik kusů.
A aby nás to před vánoci nezahltilo, vypracujeme každý měsíc tohoto roku, jednu stránku kalendáře na rok příští. 
Takže to bude náš celoroční projekt.

Názvy měsíců a čísla dnů jsem si vždy ručně předepsala na papír a rozkopírovala. Obrázek je na každé stránce originál.
Velikost stran je A5 a použila jsem výkresový papír, který je vyšší gramáže než kancelářský.

LEDEN

úterý 5. ledna 2016

Zavařená červená řepa

I přes to, že mě schvátila nemoc, vrhla jsem se na zavařování červené řepy.

5 kg řepy, 
nálev- 500 ml octa, 2 litry vody, 350 g cukru , 20 soli- svařit
fenykl