sobota 29. září 2018

Rýmovník

Znáte? Máte?
Když jsem domů donesla rostlinku rýmovníku. Přišla otázka od manžela: Rýmovník? Takže když si k ní čichnu, dostanu rýmu? 


Ale ne je to právě naopak. Stačí si utrhnou jeden lístek a během dne k němu čichat, to ucpanému nosu prospěje. 

A je vhodný i na plno jiných věcí.

Viz. internet: Rýmovník jako léčivka
Dotykem se z listů uvolňuje vonná silice, stačí list promnout či zlomit a vůně zintenzivní. Při rýmě a nachlazení se doporučuje inhalovat aromatické látky z pár lístků rozlámaných v ruce. Pomáhá i astmatikům, když lístek v nádobě s vodou položí na noc na topení. Je to proto rostlina vhodná do ložnic, dětských pokojů i obýváků. Prokazatelně se díky němu také lépe dýchá ve vytápěných místnostech. Odvar připravený z 1 lístku čerstvě utrženého rýmovníku a 200 ml se používá vnitřně při bolestech hlavy, horečce, rýmě, kašli, nachlazení, zánětu průdušek, ale pomáhá i při vysokém krevním tlaku, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu a je významným pomocníkem při otocích končetin. Rýmovníkový sirup uvolňuje nosní dutiny a mírní kašel. Výluh z rýmovníku léčí drobné oděrky, spáleniny a třeba i záděry u nehtů. Skvěle také uvolní zduřelou nosní sliznici. A to prý zdaleka není všechno, na další objevy teprve čeká. Jedna ze studií dokonce uvádí na 250 možných onemocnění, které pomáhá léčit.

A tak jsem z něho vyrobila sirup.



20 - 30 lístků rýmovníku, 1-2 citróny (nebo limetku či pomeranč), vodu, cukr krupice 1kg (lze samozřejmě použít i třtinový)- já jsem dělala z poloviční dávky

Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát. Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a opatrně přisypte cukr. Vařte za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Vaření se zpočátku může zdát jako „nekonečný příběh“, jakmile se ale vyvaří hlavní díl vody, jde vše velmi rychle – proto od vaření neodcházejte a hlídejte, aby sirup nezačal pěnit a neutekl z hrnce (tzv.“hrnečku, vař“). Správnou konzistenci sirupu vyzkoušíte jednoduše tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek – pokud kapička drží tvar (viz obrázek), je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž poměrně dost zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.

Sirup ze zázračného rýmovníku se hodí jako užívání při rýmě a nachlazení, ale funguje i jako bezvadná prevence těchto nepříjemných onemocnění. Díky velmi jemné a neštiplavé příchuti si ho oblíbí i děti. Nedráždí žaludek, pomáhá naopak odbourat potíže zažívacího traktu. Dospělí si s ním mohou osladit grog nebo punč, a vynikající je také do čaje – například při migréně nebo horečce. Vychutnat si ho můžete na pečivu s máslem, v jogurtu nebo na krupicové kaši. Kdo má v oblibě tradiční bramborové placky, může zkusit zajímavou staročeskou kombinaci chutí i takto.


Recept pochází odtud.

Chuťově je sirup opravdu výborný :)

A pokud skleničku hezky nazdobíte, bude to výborný dárek, že Ježíšku :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že čtete můj blog :) Terka