Polévka z uzeného masa
Tuto polévku dělám pokaždé když vařím šunkofleky nebo uzené maso jako hlavní chod.
Potřebujeme- uzené maso (krkovice,plec), 1 cibuli, 1 mrkev, rýži
Uzené maso dáme vařit do vody cca na 45 minut.
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji, potom přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a ještě chvíli orestujeme.
Maso vyndáme z vývaru a dáme do něho povařit hrst rýže. Část masa nakrájíme na kostičky (zbytek necháme na šunkofleky nebo na hlavní chod) a spolu s orestovanou cibulí a mrkví, po uvaření rýže, přidáme do vývaru. Podle chuti můžeme osolit či opepřit.
Uzené s červenou čočkou
Červená čočka je super rychlá a chutná příloha k uzenému masu.
Potřebujeme- 250 g červené čočky 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 lžička polohrubé mouky, sůl, majoránka, pepř, velký stroužek česneku, petrželka
Čočku propláchneme, vložíme do kastrolu, zalijeme vodou a vaříme asi 10-15 minut. Na oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme lisovaný česnek, krátce orestujeme, vsypeme lžičku mouky a uděláme cibulovou jíšku. Přimícháme uvařenou čočku, osolíme , opepříme, přikořeníme majoránkou a krátce povaříme.
Z tohoto množství jsou 3 - 4 porce.