pondělí 28. listopadu 2016

Jedlé ježíškovi diy dárky

Po vánocích jsem vám slíbila recepty a návody na jedlé i nejedlé dárky.
Hanbou se propadám a stydím se, že jsem to za celý rok nestihla.

Ale teď se blíží další Vánoce a věřím, že se inspirace bude hodit.

Rumem opilé ovoce
Potřebujeme- rum a sušené ovoce( rozinky, brusinky, datle, fíky, kokos, ...)
Ovoce navrstvíme do skleniček a zalijeme rumem, až po okraj.
Pořádně zavíčkujeme a máme hotovo.

Ovoce se dá použít na grog, na palačinky,na pohár nebo jen tak sníst.



Pečený čaj
Výborná a osvědčená dobrota.
Dělala jsem už asi 3 druhy.


Citrusový- 2200 g citrusů ( citron, grep, pomeranč, pomelo, mandarinky)- já dávám bez kůry a pomelo i bez vnitřní slupičky
Švestkový- 2 kg mixu švestek a jablek (nebo mražené lesní směsi), 1 oloupaný citron
S bobulovým ovocem- 2 kg ovoce ( jablka, hrušky a čerstvé či mražené-jahody, maliny, borůvky, rybíz, ostružiny), 1 oloupaný citron
+ 1 kg cukru (bílý nebo třtinový), 3 ks badyánu, 6 ks hřebíčku, 1 svitek skořice, popř. rum

Ovoce nakrájíme na menší kostičky, dáme do vysokého plechu nebo zapékací mísy a přidáme všechen cukr. 
To co je zmrazené nerozmrazujte a dejte to do plechu zmrzlé.

Pečeme na 200 stupňů 30 minut a občas promícháme.

Rum můžete přidat před pečením, to se alkohol vypaří nebo s ním nakonec zalít ovoce ve skleničce.

Ještě horké plníme do zavařovacích sklenic, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.

Pokud dáváte pečený čaj jako dárek, je vhodné připojit návod na přípravu. A to že 3-4 lžičky směsi je potřeba zalít 250 ml vroucí vody.

Domácí čajové směsi
Sušený šípek, Máta s pomerančovou kůrou, Jablečné slupky s kustovnicí čínskou.

Fantazii se meze nekladou, inspirovat se můžete u prodávaných čajových směsích.



Domácí vanilkový cukr
1 kg cukru (krupicový nebo třtinový), 1 vanilkový lusk

Lusk rozřízneme a nožem z něho vyškrabeme semínka, která smícháme s cukrem. Do sklenice přidejte i lusk, nechte 2 týdny odpočívat. Občas je dobré sklenici protřepat.

Potom jsem rozdělila cukr do menších skleniček a do každé přidala kousek lusku.
Výhodou je že cukr se dá přisypávat a tím pádem máte nespotřebovatelný vanilkový cukr.



XXL perníčky
Protože jsem si loni pořídila úžasné xxl a prasátkové vykrajovátko, byli součástí loňských dárků i perníčky.

Recept na ihned měkké mám z webu od Moniky Brýdové .

500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100g másla nebo Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, lžička sody, 1/4 prášku do perníku
Těsto zpracujeme, pokud chcete perníčky světlejší nepřidávejte kakao, ale já ho dávám, protože pak lépe na nich vynikne bílková poleva… Vyvalujeme a vykrajujeme různé tvary, pečeme a po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem.
Bílková poleva- 1 bílku, 140g moučkového cukru (prosijeme přes jemné síto), 1 lžičky solamylu a pár kapek citronové šťávy (také kápněte přes sítko, aby se vám do krému nespadla dužina nebo pecička). Dobře ušlehejte (mixérem).

Perníkové adventní kalendáře jsem vám už představila před rokem- zde

Letos vzhledem k blížícímu se stěhování je upéct nestihnu, ale už jsem vymyslela jednodušší variantu adventního kalendáře.

Směs koření na horký cider
Výborná směs koření a cukru-recept zde.


Tak toto byli jedlé dárky z loňska. 

Brzy přidám i další inspiraci a to na diy dárky nejedlé :) 

Letošní recepty a tipy na dárky se dozvíte zase příští rok, aby obdarovaní nepřišli o překvapení.